I denne felthåndboken presenteres noen lett gjenkjennelige humler og ville bier. For å sikkert kunne bestemme alle 35 humlearter og 173 solitære biearter som finnes i Norge må man selvfølgelig fordype seg skikkelig i faglitteraturen som vi har oppført.
Innenfor en art ser ofte dronninger, arbeidere (hunner) og hanner ulike ut, og noen arter har flere fargevarianter. Dessuten har alderen på individene noe å si for fargen på pelsen. De blekes lett ut mot slutten av sommeren. Vi fokuserer på hunner i denne felthåndboken.
Bie eller en annen årevinge?
Så hvordan kan vi slå fast om et insekt er en bie eller en annen årevinge? Det er slett ikke lett. Noen ligner veldig på hverandre. Men bier er ofte mere hårete og hvis man bruker lupe, kan man se at hår av en bie har forgreninger og ser nesten ut som en fjær, mens de andre årevinger har hår som er helt rette.
Luringer!
For å gjøre ting enda vanskeligere finnes det fluer, særlig blomsterfluer eller også kalt svevefluer (Syrphidae), som etterligner bier, humler eller andre veps. Disse har som alle fluer bare to vinger istedenfor fire, som årevingene, og kler seg ut som insekter som kan stikke, selv om de selv ikke kan det. Denne likheten med insekter som kan stikke benytter de som en beskyttelse mot å bli spist av for eksempel fugler. Mange fluer kan også gjenkjennes på øyene som utgjør nesten hele hodet og møter hverandre på midten, og de har ganske korte antenner.