Honningbie

Honningbier er sosiale insekter, det vil si at de lager kolonier med arbeidsdeling og yngelpleie. Dronningen legger eggene og arbeidere pleier yngelen og skaffer mat i form av pollen og nektar. Hannene, kalt droner, parer seg med dronningen når den tiden er inne, ellers bidrar de lite. Så alle honningbier som du ser på blomster er faktisk arbeiderbier (hunner).

Biene samler nektaren i honningmagen, og tar den med inn i kuben. Nektaren får med seg litt enzymer fra honningmagen, og så legges den i voksceller og tørkes til ferdig honning. Denne honningen er egentlig bienes matreserver, spesielt med tanke på at en stor klase bier skal overvintre sammen med dronninga. Når vi som birøktere høster honningen, gir vi de sukkerlake i stedet.

Honningbier kan sverme og finne bolig i hule trær, i hulrom i husvegger, på loft, men i vårt nordiske klima blir det gjerne for kaldt. Birøkteren vil gjøre sitt beste for å hente inn igjen en slik sverm og plassere den i en bikube. Så hvis du er opptatt av slagordet «save the bees» er det ikke honningbier du først og fremst trenger å tenke på – de har en birøkter som passer på dem.

Honningbier har mørkt hode og mellomkropp med tett pels - til og med øyene er dekket av hår! Bakkroppen er mindre hårete og fargen kan være alt fra brun til gul med mer eller mindre tydelige tverrstriper, avhengig av rasen. På det bakerste beinparet av arbeiderne finnes det et bredt parti, en såkalt pollenkurv, som brukes for å frakte pollen tilbake til samfunnet.

Apis mellifera

Vitenskapelig navn:

Apis mellifera

Flygetid:

april - september

Størrelse:

13 mm
NE – Ikke vurdert (Not Evaluated) og derfor ikke på rødlista