Hornmurerbien er ganske vanlig i Sør-Norge opp til Trondheim og forekommer ofte i byer og ved bebyggelse. Denne arten er iøynefallende på grunn av den kompakte og runde kroppsfasongen og lysende rødbrune pelsen på bakkroppen og veldig mørkt hode og bryst.
Navet hornmurerbie kommer fra at hunnene bruker to horn i pannen for å forsegle og bygge skillevegg i reiret med leire/gjørme. Hunnene bruker alle mulige typer hulrom for å bygge reiret sitt og Hornmurerbier er ikke uvanlige gjester i insekthoteller.
Hornmurerbier er ikke kresne og besøker mange ulike blomster, også frukttrær.
I 2022, ble en svært likt art, hagemurerbien (Osmia cornuta), funnet for første gang i Norge. De to artene kan lett forveksles, men hagemurerbien er litt større og har svartere bryst og mer rødoransje bakkropp. For å virkelig kunne fastslå hvilken art man har funnet, må man studere hornene på pannen av hunnene med en lupe. De er utformet ulikt i de to artene. Hagemurerbien er utbredt i store deler av Europa. De siste tiårene har den hatt en stor spredning, trolig fordi det har blitt et varmere klima. Arten ble først observert i Danmark 2013, i Sverige 2017.