Lys jordhumle er en av våre aller vanligste humler og finnes overalt i Norge fra Sørlandet til Finnmark med unntak av høyfjellet.
Den har en gul krage (øvre delen av mellomkroppen) og et gult bånd på øverste delen av bakkroppen. Dette båndet er gjennomgående og bare på bakkroppen, ikke også på nedre del av mellomkroppen som hos hagehumlen.
Fargemønsteret av denne humlen er lett gjenkjennelig, men dessverre er det mange andre arter som ligner veldig: Mørk jordhumle (Bombus terrestris), kilejordhumle (Bombus cryptarum) og kragejordhumle (Bombus magnus). Mørk jordhumle har som navnet tilsier litt mørkere og mere oransjefargete bånd enn de andre jordhumler, og den er også generelt sett litt større en lys jordhumle. Kragejordhumle er mest vanlig lang Vestlandskysten og har et bredere kragebånd som slutter et godt stykke under vingefestene. Kilejordhumle er en kryptisk art, som navnet referer til. Det betyr at det er nærmest umulig å artsbestemme den basert på utseende; DNA-strekkoding må til for å være sikkert. Så man må eventuelt nøye seg med å ha funnet en eller annen jordhumle.
Gjennom sesongen besøker lys jordhumle et bredt spekter av blomster; alt fra selje, løvetann og åkertistel til blåbær og frukttrær.
Bolet er nede i jorda og kolonien er stor og kan omfatte 200-250 individer.